din emailurile de azi – Churchill si vrajitoarea

O vrajitoare scotianva l-a ajutat pe Churchill sa castige razboiul
Sir Winston Churchill, omul care a marcat istoria Regatului Unit in cea mai grava criza pe care acesta a traversat-o – cel de-al doilea razboi mondial – si-a datorat, se pare, succesele nu numai inconfundabilei sale carisme, ci si unui ajutor mai putin pamantean. Doar cativa oameni din anturajul sau au cunoscut faptul ca premierul era interesat de misticism si de practicile spiritiste, el intretinand stranse legaturi cu o persoana extrem de controversata: ultima femeie care a fost acuzata oficial de vrajitorie in Marea Britanie!
Respectiva se numea Helen Duncan si locuia intr-un mediu muncitoresc, la Edinburgh, in Scotia. Calitatile exceptionale de medium si le descoperise, intamplator, inca din copilarie si cu timpul isi cucerise reputatia de „femeia care vorbeste cu mortii”. In cursul primului razboi mondial, pentru a-si ajuta familia numeroasa (sotul era pe front), ea a acceptat sa organizeze, contra cost, sedinte de spiritism, in prezenta unor multimi de oameni, pasionati de subiect. Sedintele spiritiste de acest gen erau insotite de manifestari stranii, ectoplasma ce iesea din gura Helenei luand infatisarea unor siluete umane care se adresau celor prezenti! In ciuda
contestarilor venite din partea oamenilor de stiinta, care o acuzau de sarlatanie, doamna Duncan si-a continuat cu succes si dupa razboi peregrinarile, iar de altfel nimeni nu a prins-o vreodata trisand.
Judecata pentru vrajitorie
Dar numele ei ar fi ramas, probabil, cel mult scris cu litere de-o schioapa prin publicatiile amatoare de senzational, daca o intamplare, survenita in 1941, nu ar fi facut ca faima Helenei sa creasca considerabil. In timpul unei sedinte de spiritism, si-a facut aparitia, fara ca cineva s-o fi invocat, fantoma unui marinar englez. Silueta ectoplasmatica era atat de clara incat participantii la aceea sedinta au putut deslusi si literele inscrise pe boneta marinarului – H.M.S. Barham – era vorba de nava pe care acesta servise si care se scufundase, cu numai cateva zile in urma, in Mediterana. De fapt, vasul fusese distrus de nemti, dar guvernul britanic luase hotararea sa ascunda opiniei publice aceasta realitate, de care asadar nici Helen Duncan, nici nimeni altcineva din public n-ar fi putut stii!
Dezvaluirea acestei intamplari neverosimile a insemnat intrarea muncitoarei scotiene in atentia serviciilor secrete britanice, ca un potential risc la adresa securitatii nationale. Cum aliatii se pregateau intens de debarcarea in Normandia, trei ani mai tarziu, in aprilie 1944, de teama ca Helen Duncan ar fi putut afla, prin mijloacele oculte pe care le detinea, si acest secret al „zilei Z”, ea a fost arestata, initial sub acuzatia de „escrocherie”, apoi, tinandu-se cont de o lege existenta in Albion din 1735, de vrajitorie. Procesul Helenei a constituit un element de senzatie in acele zile premergatoare debarcarii din Normandia si a avut darul de a indeparta atentia publicului de la problemele stringente cu care Anglia se confrunta.
Procurorul, tributar traditiei conservatoare, a cerut condamnarea ei la moarte (desigur, nu prin ardere pe rug), judecatorii au fost insa indulgenti: faimosul medium a scapat cu o pedeapsa de numai noua luni de inchisoare. Se pare ca la aceasta atitudine „miloasa” contribuise insa si premierul Churchill, care insistase sa o cunoasca pe Helen Duncan si, dupa ce vorbise cu ea, realizase ca o asemenea persoana inzestrata cu niste capacitati uimitoare ii era mai de folos in viata decat spanzurata, ca vrajitoare!
„Eminenta cenusie” a lui Churchill
Unii istorici sustin ca, in lunile care au urmat, cat a stat in inchisoare, Helen Duncan i-a comunicat permanent lui Churchill date esentiale asupra modului de desfasurare a ostilitatilor si a actiunilor pe care sa le intreprinda. Recent, doi cercetatori de la Societatea Britanica pentru Studii asupra Paranormalului au dezvaluit ca exista marturii potrivit carora, in timpul lunilor de detentie, insusi maresalul Hugh Downing, comandatul prestigioasei Royal Air Force, ar fi participat, in celula Helenei, la sedinte de spiritism! Dupa razboi, renegat de britanici, Churchill va reveni, in mod neasteptat, la putere, aceasta revenire spectaculoasa fiind de asemenea pusa in legatura cu influenta oculta a Helenei. O data ajuns iar pe scaunul de prim-ministru, una dintre primele masuri luate de Churchill va fi abolirea „Legii vrajitoarelor”, dupa care protejata sa fusese judecata si pedepsita si pe care marele om de stat o considera drept „rusinoasa”.
Sfarsitul
Desi nu a recunoscut niciodata in mod oficial apartenenta sa la miscarea spiritista, Winston Churchill a lasat sa se inteleaga ca pasiunea sa pentru mistere nu este una obisnuita. Si acum ni se pare explicabil acest atasament fata de predictiile mediumnice ale Helenei Duncan, din partea unui om care, in tinerete, facuse parte din „Marele Ordin Antic al Druizilor” si, probabil, asistase la sedinte de spiritism. De altfel, intr-o nuvela scrisa in ultimii ani ai vietii (Churchill a fost totodata un talentat prozator, laureat al premiului Nobel pentru literatura), premierul descrie chiar o secventa in care spiritul tatalui sau decedat, fiind invocat, se prezinta pentru a-i vorbi despre soarta Angliei! Revenind la Helen Duncan, sa spunem ca, dupa ce protectorul sau, macinat de boala, se va retrage din viata politica, persecutiile vor reincepe. In 1956, arestata din nou, pentru escrocherie, scotianca va fi internata de urgenta in spitalul inchisorii, ca urmare a unor arsuri grave pe care le-ar fi suferit, conform politiei, „in timpul unei eliminari de ectoplasma”, dar, potrivit altor surse, in urma torturilor la care fusese supusa. La sase saptamani dupa arestare, Helen Duncan avea sa moara pe patul spitalului, intalnin-du-se, in sfarsit, cu cei care-i fusesera atat de apropiati, toata viata…

Despre ovi

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s