din emailurile de azi – hreanul

 

HREANUL

Forţa lui vindecătoare e remarcabilă – iuţeala din rădăcini îl face să fie foarte eficient în tratarea bolilor reumatice şi a căilor respiratorii superioare. Rădăcina  este, de asemenea, foarte bogată în vitamine (C şi B) şi minerale şi conţine substanţe antibiotice naturale

Salata de hrean, eficientă  în răceli sau gripe

Principiile active din  rădăcina crudă de hrean şi  mai ales antibioticele distrug bacteriile care  pot produce  amigdalite, faringite sau sinuzite. Un efect deosebit îl au substanţele care curăţă căile respiratorii, permiţând eliminarea   virusurilor odată cu mucusul adunat în trahee  sau bronhii. Este  evident că şi în cazul contactului respirator cu virusul gripei porcine, hreanul ne ajută să eliminăm mucusul prin care virusul A/H1N1 încearcă să pătrundă în celule.
Pentru protecţia împotriva infecţiilor bacteriene sau cu virusuri se recomandă consumul de salată de rădăcină de hrean, cu oţet de mere, mai ales dimineaţa şi la masa de seară.

2. Previne infarctul miocardic şi accidentele cerebrale

O mare parte din substanţele pe care le conţine hreanul ajută la realizarea  unei mai bune circulaţii a sângelui în zonele periferice. Acest lucru îmbunătăţeşte funcţionarea tuturor organelor, dar şi protejează împotriva degerăturilor şi a transpiraţiei excesive.
Prin efectul benefic asupra circulaţiei sângelui, consumul de hrean scade semnificativ  riscul variaţiilor mari de tensiune sau al  formării de cheaguri sangvine ce ar putea rupe sau bloca vasele ce  irigă inima şi creierul. Pe de altă parte, ultimele descoperiri arată că unele substanţe sulfurate din hrean cresc elasticitatea vaselor de sânge coronariene şi cerebrale care aduc oxigen şi  hrană muşchiului cardiac şi creierului. O mai bună  elasticitate a acestor vase este un real avantaj în cazul apariţiei unor cauze  ce ar putea provoca un infarct sau un accident cerebral.

3. Scade riscul apariţiei cancerului

Geneticienii au descoperit recent trei compuşi fosforici ai niacinei care au un semnificativ efect împotriva producerii mutaţiilor genetice. Aceşti compuşi pătrund în celule şi ajută la reparaţia genelor care sunt afectate, scăzând astfel riscul de cancer.

4. Leac pentru problemele digestive

Hreanul creşte pofta de mâncare, dar are şi un efect de stimulare a digestiei prin menţinerea capacităţii de contracţie a muşchilor stomacului şi intestinelor. Este un bun antidiareic şi o reală „otravă” contra viermilor  intestinali şi a ouălor acestora.

5. Are efect antiinflamator

Hreanul, tot prin efectul asupra vaselor de sânge, drenează lichidele acumulate în  anumite zone ale corpului, în urma unei infecţii sau a unei traume mecanice (lovituri). Din acest motiv, hreanul este recomandat în orice proces inflamatoriu, începând cu  simptomul nasului înfundat sau trauma produsă de o lovitură puternică.
Prin efectul antiinflamator, hreanul lucrează şi asupra cauzei durerii produse de  inflamaţie.

6. Acţionează asupra metabolismului zaharurilor şi grăsimilor

Unele principii din hrean au un efect reglator asupra unor mecanisme ale ficatului,
responsabile de transformarea zaharurilor şi grăsimilor. S-a dovedit că  există 12 compuşi  specifici ai hreanului care scad ritmul de transformare a zaharurilor în grăsimi şi şase tipuri de substanţe care reduc riscul la producerea diabetului zaharat.

Reclame

Despre ovi

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la din emailurile de azi – hreanul

  1. ecoarta zice:

    De la secui am o reteta grozava: mere rase cu hrean, tine loc de muratura sau salata!

    • ovi zice:

      mda…
      eu nu prea am folosit hrean in salata… sau ras… negatit zic…
      dar mere rase… imi plac merele… nu stiu daca si cu hrean…
      oricum… sunt convins ca sunt sanataose…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s