din emailurile de azi – despre mamaliga

> Da,
> puneti de  Mamaliga…
> >    Potrivit cercetătorilor
> endocrinologi, consumarea unei porţii de
> > mămăligă în fiecare zi scade cu 60% riscul de boli
> psihice cauzate de
> > tulburări tiroidiene.
> >
> >
> >
> >    Mai mult, mămăliga echilibrează
> glicemia, scade nivelul
> > colesterolului, reduce riscul de ateroscleroză şi
> creşte chiar şi
> > fertilitatea la femei..
> >
> >
> >
> >    Un studiu antropologic purtat în
> regiunea Rucăr-Bran, unde mămăliga
> > este aproape nelipsită de pe masa românilor, arată
> că 9% dintre
> > femeile de peste 65 de ani din această zonă au
> demonstrat la teste o
> > activitate ovariană foarte intensă, manifestată
> inclusiv prin
> > prelungirea vieţii sexuale după această vârstă.
> >
> >
> >
> >    Deşi multă lume crede că
> mămăliga îngraşă, lucrurile stau cu totul
> > altfel în realitate: mămăliga moale are de patru ori
> mai puţine
> > calorii decât pâinea, iar mămăliga vârtoasă, de
> două ori mai puţin.
> >
> >
> >
> >    Mămăliga sprijină secreţia şi
> eliminarea bilei, având totodată şi
> > acţiune antiinflamatoare asupra colecistului,
> acţionând chiar ca un
> > remediu în dischinezia biliară, în dispepsie şi în
> colecistită.
> >
> >
> >
> >
> >
> >    Porumbul este bogat în acizi grași
> nesaturați (85 — 90%), conține
> > multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe
> vitamine din grupa
> > B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu,
> zinc, potasiu și
> > fibre. Chiar dacă prin fierbere își pierde din
> substanțele nutritive,
> > peste 60% dintre acestea se păstrează.
> >
> >
> >
> >    Are proprietăți astringente,
> diuretice, antiinflamatoare, tonice,
> > fiind utilizat în primul rând ca aliment (cereală)
> și apoi ca plantă
> > medicinală. El a fost îndelung utilizat în
> bucătăria tradițională
> > românească prin făina de mălai gătită.
> >
> >
> >
> >    Are efect împotriva stresului fiind
> bogat în vitaminele din grupa
> > B, mai ales în vitamina B1, care are acționează
> asupra funcționării
> > sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și asupra
> producției de
> > globule roșii.
> >
> >
> >
> >    Prin conținutul de vitamina E, ne
> protejează împotriva artritei,
> > scade nivelul colesterolului reducând astfel riscul de
> ateroscleroză
> > și, implicit, de infarct.
> > Ajută și la procesul de reînnoire al celulelor. Mai
> mult, porumbul
> > fiert conține și potasiu, necesar pentru buna
> funcționare a mușchilor
> > și a inimii.
> >
> >
> >
> >    Gastrita hiperacidă și ulcerul sunt
> ameliorate de consumul de
> > mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având,
> pe lângă efectul de
> > reducere a acidității, și o acțiune ușor
> calmantă, sedativă.
> >
> >
> >
> >    Carbohidrații cuprinși în porumb
> dau energie și nu permit depunerea
> > grăsimii. Un consum moderat poate duce chiar la
> scăderea în greutate
> > pentru că anumite molecule din compoziția porumbului
> grăbesc
> > degradarea grăsimilor.
> >
> >
> >
> >    Totodată, vitamina A, conținută
> în porumb, este un antioxidant
> > natural foarte important pentru sănătatea ta și
> funcționarea corectă a
> > organismului, pentru un metabolism rapid, care te
> ajută să slăbești
> > ușor.
> >
> >
> >
> >    Datorită bogăției în fibre,
> porumbul reglează tranzitul
> > intestinal.. Este și un bun diuretic și, consumat în
> mod regulat,
> > poate preveni retenția de apă în organism. Pentru
> detoxifiere este
> > indicată și mătasea de porumb, consumată sub formă
> de ceai.
> >
> >
> >
> >    Specialiștii germani în biologie
> celulară vegetală de la
> > Universitatea din Köln au descoperit recent prezența
> în boabele de
> > porumb a unor substanțe derivate ale acizilor arahidic
> și palmitic,
> > extrem de importante pentru sănătatea organismului.
> >
> >
> >
> >    Substanțele cu pricina sunt, din
> punct de vedere chimic, acizi
> > grași, ceto-acizi, rezultați din oxidarea acidului
> palmitic și
> > arahidic.
> >
> >
> >
> >    Consumul
> de mămăligă reglează concentrația de glucoză în
> sânge,
> > fiind de folos diabeticilor.
> >
> >
> >
> >    Mămăliga este adjuvant în
> detoxifierea organismului și curățirea
> > intestinelor. Efectul detoxifiant al substanțelor din
> porumb ușurează
> > efortul ficatului de neutralizare a substanțelor
> toxice, reducând
> > considerabil riscul la insuficiențe și ciroze
> hepatice..
> >
> >
> >
> >    Porumbul nu
> conține gluten, deci poate fi consumat și de
> cei cu
> > intoleranță sau boală celiacă și înlocuiește cu
> succes orezul, grâul
> > și alte cereale cu gluten. Ajută în prevenirea
> cancerului la plămâni
> > datorită conținutului mare de beta-cryptoxanthin.
> > Protejează vederea, datorită zeaxantinei pe care o
> conține.
> >
> >
> >
> >    Ajută la menținerea capacităților
> cognitive și încetinește procesul
> > de îmbătrânire a creierului cu până la 10%,
> datorită conținutului mare
> > de tiamine.
> > Ajută la întărirea sistemului imunitar și la
> prevenirea cancerului de
> > colon. Influențează în bine starea de spirit.
> Vindecă răceala prin
> > conținutul de vitamina A.
> > Femeile gravide își pot asigura doza necesară de
> acid folic.
> >

Despre ovi

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...
Acest articol a fost publicat în Din emailurile de azi.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s