din emailurile de azi – despre polii pamantului…

Polul Nord si Polul Sud

Polii Pamantului, cel de Nord si cel de Sud, au pe langa asemanari si multe deosebiri, mai putin cunoscute de oameni. Dintre diferente mentionam temperatura, gaura de ozon, bogatiile naturale, volumul ghetii si numarul locuitorilor.

Cei doi poli ai Pamantului se afla la extremitatile planetei si multe dintre caracteristicile lor sunt opuse. Lista de mai jos prezinta zece dintre cele mai semnificative diferente ale celor doua zone – cele mai neospitaliere de pe Pamant, conform Listverse

1. Metamorfoze

Zona arctica din regiunea Polului Nord are un ciclu natural de topire a ghetii, in care jumatate din aceasta se topeste vara, iar iarna ingheata la loc, ajungand la dimensiunea initiala.

Regiunea Antarcticii sau Polul Sud nu are acelasi ciclu regulat de topire, deoarece platoul de gheata este aproape la fel, pe tot parcursul celor 12 luni. Un fapt interesant, daca toata gheata din Antarctica s-ar topi intr-o singura zi, marile si oceanele lumii ar creste cu 60 de metri.

2. Gaura din stratul de ozon

Exista o gaura in stratul de ozon de deasupra Antarcticii, care este de aproape trei ori mai mare decat suprafata continentala a Statelor Unite. Stratul de ozon din aceasta zona se subtiaza incontinuu, pe cand la Polul Nord nu exista nicio gaura de acest gen.

3. Frigul

Polul Sud este mult mai rece decat Polul Nord. Temperaturile din Antarctica sunt atat de mici, incat in unele zone zapada nu se topeste niciodata. Temperatura medie anuala este de -49 grade Celsius, cea mai scazuta de pe Terra.

In contrast, in regiunea Polului Nord, temperatura medie este de -34 grade Celsius iarna si creste cu cateva grade vara. Cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata pe Pamant a fost de -89,6 grade Celsius la baza Vostok, la Polul Sud.

4. Ursii polari si pinguinii

Multi oameni cred ca ursii polari si pingiunii impart acelasi habitat. Ceea ce este un lucru fals. Pinguinii traiesc in emisfera sudica, adica in regiunea Antarcticii, unde nu exista pradatorii naturali continentali.

Ursii polari sunt cei mai mari pradatori din emisfera nordica, ei domnesc peste zona de nord a Cercului Arctic si se hranesc cu foci si uneori cu balene esuate la tarm.

5. Aurul negru

Aproape jumatate din resursele de petrol ramase in lume se gasesc sub gheata din regiunea de nord a Cercului Arctic, potrivit estimarilor publicate de US Geological Survey.

Se crede ca exista zacaminte de petrol si in Antarctica, cum ar fi in Marea Ross, dar tratatul asupra Antarcticii interzice orice activitate de exploatare a petrolului din regiune.

6. Tara fara locuitori

La Polul Sud apar doar imagini ale unor exploratori indrazneti. Continentul Antarctica este singurul loc de pe Pamant, care nu apartine nimanui.

In schimb, mai mult de 4 milioane de locuitori traiesc in interiorul Cercului Arctic, in sate si orase, cum ar fi: Barrow, in Alaska, Tromso, in Norvegia, Murmansk si Salekhard, in Rusia.

7. Gheata peste tot

Continentul sudic al planetei noastre dispune de 90% din toata gheata de pe Pamant, ceea ce inseamna trei sferturi din rezervele de apa la nivel mondial.

In comparatie, Polul Nord are mult mai putina gheata decat Polul Sud.

8. Continentul si oceanul

Regiunea arctica este de fapt un ocean inghetat. In schimb, Antarctica este un continent format din roca si care are diverse forme de relief, cum ar fi munti, vai si lacuri, toate inconjurate de ocean.

Regiunea Polului Nord, care este alcatuita numai din gheata, atrage interesele multor tari, precum Canada, Danemarca, Rusia, Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda si Marea Britanie.

9. Turbulenta polara

Un fenomen interesant se produce in apropierea polilor geografici ai Pamantului, denumit vortex polar si care este un ciclon urias. Acest fenomen apare in partile de mijloc si superioare ale troposferei si ale stratosferei.

Cel care se produce in Antarctica este mai puternic si dureaza mai mult decat cel de la Polul Nord.

10. Campul magnetic si resursele minerale

In Antarctica exista multe zacaminte cum ar fi: nichel, aur, argint, platina si fier. In gheata arctica de la Polul Nord nu exista astfel de resurse.

Polii magnetici ai planetei nu coincid cu polii sai geografici, deoarece campul magnetic al Pamantului se schimba. Spre deosebire de cei geografici, cei magnetici se muta si aceasta poate fi considerata o caracteristica comuna celor doi poli.

Diferenta dintre cei doi poli magnetici este ca polul magnetic de nord se misca spre est, cu 55-60 de km, in fiecare an, iar cel sudic se deplaseaza spre vest cu 10-15 km pe an.

Despre ovi

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...
Acest articol a fost publicat în Din emailurile de azi.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s