din emailurile de azi – materiale si substante care sfideaza legile fizicii

Materiale și substanțe care sfidează legile fizicii
Gheață fierbinte, metal care se topește în apă, obiecte care plutesc pe gaz și lemn programabil. Oamenii de știință sunt ca niște magicieni moderni. Închiși în laboratoarele lor, ei creează substanțe și materiale cu proprietăți uimitoare. Unele chiar par să sfideze orice lege a fizicii.
În acest articol, vă prezentăm o selecție a celor mai uimitoare materiale inteligente. Dacă mai era nevoie, acestea dovedesc încă o dată că știința poate face miracole.

Materialul hidrofob
Acest material este folosit pe post de înveliș exterior, pentru a proteja împotriva apei și murdăriei. El este fabricat pe bază de nanoparticule de dioxid de siliciu și titan.
Este folosit în prezent la scară largă, sub formă de spray și gel hidrofob pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, fețe de masă, dar și pentru materiale de construcții.

Gazul pe care obiectele plutesc ca pe apă
Hexafluorura de sulf sau SF6 este un gaz de cinci ori mai greu decât aerul. Dacă este pus într-un recipient, nu iese din el și poate chiar să susțină obiecte ușoare, ca și când acestea ar pluti pe apă.
Hexaflorura mai are o proprietate surprinzătoare: reduce tonul vocii. O inhalație cu acest gaz te va face să vorbești ca personajul Darth Vader, din Războiul Stelelor

Metalul care se topește în apă
Cu toții suntem familiarizați cu mercurul, pe care l-am văzut măcar o dată în laboratorul de chimie. Un metal asemănător cu mercurul estegaliul, care se topește la temperatura camerei.
Punctul de topire al galiului este la 29,76°C, adică temperatura unei zile obișnuite de vară. Iar surprizele nu se opresc aici. Dacă sunt introduse în apă fierbinte, obiectele din galiu se topesc văzând cu ochii.

Pudra explozibilă
Triiodura de azot și fulminatul de argint nu au, deocamdată, nicio utilitate în industrie. Cele două substanțe sunt extrem de periculoase și chiar simplul transport al lor pune probleme mari.
Asta, deoarece explodează când sunt atinse, transformându-se în nori de fum intens colorat. Desigur, arată spectaculos, dar nu folosesc la nimic.

Metalul cu memorie
Obiectele confecționate dintr-un aliaj de nichel și titan – denumit nitinol – au capacitatea de a-și „aminti” forma inițială și de a reveni la ea atunci când sunt supuse căldurii.

Lemnul programabil
Cine s-ar fi gândit că printre materialele „inteligente” se va regăsi și… lemnul? Cu ajutorul unei imprimante 4D (da, există deja imprimante 4D), specialiștii de la Massachusetts Institute of Technology au reușit să creeze bucăți de lemn care iau o anumită formă atunci când sunt umezite.

Gheața fierbinte
Această substanță se numește acetat de sodiu și are uimitoarea proprietate de a se transforma din lichid în cristale la cea mai delicată atingere. De la distanță, ele nu pot fi deosebite de cristalele de gheață obișnuite. Singura diferență este că sunt… calde.

Hidrogel
Hidrogelul este utilizat în medicină, datorită capacității de a-și schimba dimensiunile în funcție de temperatură. Efectul este uimitor, pentru că materialul pare să aibă propria viață.

Materialele care se repară singure
Aceste substanțe miraculoase sunt imposibil de deteriorat. De aceea sunt folosite la fabricarea huselor de telefon, a materialelor de construcții, dar și în scop medical.
Secretul lor constă în niște microcapsule cu bacterii, care se activează atunci când materialul este deteriorat, umplând crăpăturile.

Aerogelul
Aerogeluleste un material inovator, fabricat pe bază de grafen și care are niște proprietăți unice: este dur, transparent, rezistent la foc și reține căldura extrem de bine. De asemenea, este de doar 1,5 ori mai dens decât aerul și de 500 de ori mai puțin dens decât apa.
Specialiștii consideră că potențialul materialului este aproape nelimitat, el putând fi utilizat în majoritatea domeniilor. Datorită proprietăților sale excepționale, aerogelul este una dintre cele mai scumpe substanțe: o bucată cât palma costă aproximativ 100 de dolari.

Publicitate

Despre ovi

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...
Acest articol a fost publicat în Din emailurile de azi.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s