Dumnezeu e bărbat?

Nu știm! Poate e femeie!

Acesta a fost raționamentul de la care a plecat Biserica Suedeză când a doptat un manual controversat pentru clerici, în care se spune că orice referință
masculină la Dumnezeu, cum ar fi El sau Domnul, trebuie excluse.

Motivul: pentru a face biserica „mai incluzivă”.

Fantastic, in ciuda criticilor venite din partea mai multor organizații din Suedia, precum Academia Regală Suedeză, Biserica Luterană din această țară a adoptat cu majoritate de voturi noul document, scrie Breitbart.com.

Astfel, Manualul Bisericii, modificat ultima dată în anul 1986, stabilește o serie de instrucțiuni cu privire la desfășurarea serviciului divin, botezului, cununiei și înmormântării și  a altor activități bisericești.

Potrivit presei locale, mai mulți preoți s-au opus noilor directive, adăugate cu scopul de a face biserica mai incluzivă”.

Conform noului manual, clericii trebuie să folosească de-acum termeni neutri din punctul de vedere al genului când fac referire Dumnezeu, evitând formule precum „El” sau „Domnul”.

În unele rugăciuni, Dumnezeu va figura atât ca „Mamă”, cât și ca „Tată”, potrivit noului manual.

Spre exemplu, una din rugăciuni va arăta cam așa: Dumnezeu, Sfânta Treime, Tatăl și Mamă, Fiu  Soră și Frate, Spirit Mântuitor, dă-ne adâncimea bogăției și înțelepciunii și a științei lui Dumnezeu.

  ”Din punct de vedere teologic, știm, de exemplu, că Dumnezeu este dincolo de determinările noastre de gen.

Dumnezeu nu este om”, a declarat  Antje Jackelén, episcopul-femeie al Bisericii Luterane.

Contestatarii manualului se opun deciziei.

Această hotărâre ”subminează doctrina Trinității și a comunității cu celelalte biserici creștine, a declarat pentru publicația daneză Kristeligt Dagblad un profesor asociat la Universitatea Lund din Suedia, Christer Pahlmblad.

”Nu este deloc un lucru deștept ca Biserica Suediei să devină cunoscută ca o biserică care nu respectă moștenirea comună a teologiei, a apreciat el.

„Evidențierea limbajului care recomandă ca Dumnezeu să fie prezentat într-o manieră neutră din punctul de vedere al genului, prin noul manual, va îndepărta și mai mult Biserica Suediei de principalele biserici, în loc să o apropie, spune  Mikael Löwegren,un reprezentant al Bisericii suedeze.

„Principala doctrină a creștinismului este aceea că există un Dumnezeu și o Treime – Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, a subliniat el, adăugând că noul manual desființează progresul făcut de biserică printr-un dialog ecumenic aprofundat și aduce un nou ritual, care este atât anti-ecumenic, cât și anti-științific”.

Anul trecut, lesbiana Eva Brunne, episcop al diecezei de Stockholm, a cerut eliminarea tuturor crucilor și altor simboluri creștine de pe biserici, pentru a face lăcașurile de cult mult mai incluzive pentru imigranți.

Despre ovi

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...
Acest articol a fost publicat în Din emailurile de azi.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s