din emailurile de azi – de unde vine expresia? (1)

1. Acarul Paun
La inceputul sec. XX a avut loc o catastrofa feroviara in  statia Vintileanca, de pe ruta Ploiesti-Buzau. Ancheta a  ajuns la concluzia ca vinovat pentru catastrofa era acarul
 de statie Ioan Paun. Adevaratii vinovati au fost scosi de sub acuzatie.
 2. Abracadabra
 Abreviarea cabalistica a cuvintelor ebraice: ab (tata), ben (fiu), Ruah a cadish (sfantul duh).
 3. A priori
 In latina: “din cele precedente”. Cand cineva pretinde ca stie acel lucru dinainte, a priori.
 4. A da mâna cu cineva
Obiceiul vine din antichitate, când două persoane care se întâlneau vroiau să demonstreze că mâna nici unuia nu conține o armă.
 5. A-si da arama pe fata
 In evul mediu, falsificatorii monedelor de aur ori de argint le faceau din arama si le acopereau numai cu un strat subtire de aur ori argint. Dupa un timp de folosire, se rodea acea pojghita ramanand numai materialul initial, arama.
 6. A trai ca in sanul lui Avraam
Expresia care inseamna” a trai fericit”, se trage de la Evanghelia lui Luca (c.XVI,v.22 si 23), unde se spune ca saracul Lazar a murit si a fost dus la sanul lui Avraam (in paradis).
 7. Avocatul diavolului
Vine de la Advocatus diaboli, persoana insarcinata de biserica catolica sa cerceteze un candidat propus la canonizare. El este in opozitie cu Advocatus Dei (avocatul Domnului).
 8. A se bate cu morile de vânt
Expresie care înseamnă, a te lupta cu năluci,cu himere. Cunoscutul personaj a lui Cervantes, Don Quijote de la Mancha a pornit să se lupte cu nişte mori de vânt pe care, în închipuirea lui infierbântată, le luase drept adversari.
9. A spune brașoave
A spune minciuni,lăudăroșenii. Expresia vine de la negustorii brașoveni medievali, care își lăudau exagerat marfa.
 10. Banul nu are miros
Imparatul roman Vespasian (69-79) a pus foarte multe taxe printre ele si una asupra folosirii closetelor publice (numite si vespasiene). La ironia fiului sau Titus, care ii reprosa acest lucru, Vespasian a luat un ban i l-a dat sa-l miroasa fiului si i-a zis:
  “vezi nu are nici un miros”.
 11. Bătaia e ruptă din rai
Zicală aproape universală care se regăsește la aproape toate popoarele europene. ”Bătaia e ruptă din rai”, ”Dumnezeu îți dă dar nu îți bagă în traistă” și ”incurcate sunt căile Domnului”, nu sunt citate biblice.
 12. Calcaiul lui Ahile
Orice persoana are un punct slab. Legendele grecesti povestesc ca zeita Thetis, la nasterea fiului sau Ahile, l-a imbaiat pe acesta in Styx, fluviul care despartea infernul si oferea invulnerabilitate. Dar cand l-a scaldat, zeita l-a tinut de calcai. Astfel  Ahile era invulnerabil, cu o singura exceptie, calcaiul. El a fost ucis la asediul Troiei de o sageata trasa in calcai.
 13. Carpe Diem
Bucura-te de ziua de azi, traieste clipa. E inceputul unei ode scrise de Horatiu “Bucura-te de ziua de azi si nu te increde in ziua de maine”.
 14. Cui Bono
Expresie latina care inseamna “cui foloseste” ori “in  folosul cui”. Este atribuita marelui jurist roman Cicero, care intr-o pledoarie asupra unui asasinat, a cerut sa se cerceteze “cui bono”, cui foloseste acel asasinat.
 15. Curriculum Vitae – Cursul vietii
Toate datele referitoare la starea civila, studii, ocupatii si functiile avute.
 16. Daca nu vine muntele la Mohamed, se duce Mahomed la munte
In anul 612, paganii i-au cerut lui Mohamed care incepuse sa predice islamul, sa faca o minune si sa aduca muntele la el. Mohamed a cerut o clipa de ragaz, a inceput sa se roage sprecer, apoi s-a inchinat si a zis “mare este intelepciunea ta Allah, daca ai  fi dat ascultare rugii si ai fi urnit muntele ne-ai fi omorat pe toti. Trebuie sa ma duc eu la munte pentru a nu murii acesti pagani”.
17. De la Ana la Caiafa
Semnifica o amanare, o tergiversare premeditata a unei rezolvari de mare importanta, amanare ce presupune de fapt un refuz. Sunt trimis de la Ana la Caiafa sau: M-am saturat sa ma duc de la Ana la Caiafa – adica nu se rezolva nimic, niciodata. Iisus, dupa ce este tradat, s-a dus la Ana, socrul arhiereului Caiafa si fruntas al Sinedriului. Purtat apoi de la unul la altul i se pun intrebari, la care Iisus raspunde simplu si demn. Pentru a nu fi implicati in pedeapsa lui Iisus, acestia il predau procurorului Pilat  din Pont.
 18. Degetul din mijloc
In ziua de azi este ceva jignitor sa arati cuiva degetul mijlociu. Dar acum sute de ani, gestul avea alta semnificatie. Inaintea bataliei de la Agincourt din 1415, francezii, anticipand victoria lor asupra Angliei, au decis sa le taie degetul mijlociu tuturor soldatilor luati prizonieri. Asta pentru ca fara degetul mijlociu le va fi imposibil sa mai traga cu arcul si astfel sa mai ia parte la vreo lupta pe viitor. Insa francezii aupierdut acea batalie iar soldatii englezi ii batjocoreau aratandu-le degetul mijlociu,  pe care acestia intentionasera sa il taie.
 19. Demiurg
Cuvantul inseamna in limba greaca “constructor”, “arhitect”. In filozofia platoniana numele dat lui Dumnezeu, Creatorul, Sufletul universului.
 20. Divide et Impera (lat ”Imparte si stapaneste”)
Acest adagiu roman a fost folosit de Machiaveli sub forma “divide ut regnes”, “divide pentru a domni”.
 21. Dura lex, sed lex
Legea este aspra, dar lege; maxima antica prin care se sustine forta si importanta legii pentru viata sociala si nevoia de a respecta.
Publicitate

Despre ovi

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...
Acest articol a fost publicat în Din emailurile de azi.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s