Varza Murată
Noi, românii, consumăm varză murată mai mult iarna, de sărbători,
pentru sarmale, ca salată lângă o friptură mai grasă sau călită, cu ceva
afumătură.
Varza murată este un aliment dar şi un medicament minune despre care
se spune că în Evul Mediu ar fi salvat mii de vieţi.
Despre acest aliment nu s-au scris foarte multe studii dar se ştie că
varza murată este un foarte bun antianemic, diuretic şi revitalizant.
Varza murată este bogată în vitamina C, chiar mai bogată decât varza
crudă, vitamină antioxidantă care ajută la fortifierea sistemului imunitar
al organismului.
Este singurul aliment de natură vegetală în care se găseşte vitamina
B12 din belşug dar şi minerale ca magneziu, acid folic, potasiu, fier, iod.
Datorită conţinutului său de vitamina B12, varza murată încetineşte
procesul de îmbătrânire, protejează sistemul nervos şi impiedică
pierderile de memorie.
Studiile cercetătorilor arată că varza murată este un inhibator al
cancerului. În timpul fermentaţiei, produce o substanţă numită
isotiocianat care previne răspandirea cancerului în organism.
S-a dovedit de asemenea, că este un leac împotriva gripei aviare.
Varza murată alina durerile de stomac şi îi ajută pe cei care au
probleme cu constipaţia, contribuind la reglarea digestiei.
Pentru că are fier în compoziţie, varza murată este recomandată celor
care suferă de anemie dar şi persoanelor care au stări depresive.
Deoarece conţine puţine calorii – 20 de calorii la suta de grame –
poate fi consumată cu încredere în curele de slăbire deoarece
înleşneşte arderea grăsimilor.
Pe langă faptul că în organism acţionează exact ca o perie aspră la
curăţarea şi eliminarea toxinelor, varza murată mai este cunoscută
şi pentru efectul său de stabilizare a tensiunii arteriale.
Moarea – zeama de varză acră – se recomandă pentru detoxifierea
organismului, mai ales după sărbători, câte două, trei pahare în
fiecare zi.
Şi ca să încheiem într-o notă optimistă dar şi cu îndemnul de a nu
ignora butoiul cu varză murată, chiar dacă nu miroase prea plăcut,
se spune că undeva, intr-un spital, era un bolnav de cancer căruia
medicul de salon nu-i mai dădea zile multe. La vizita zilnică nici nu se
mai oprea la patul lui. Dădea a lehamite din mână, spunând „moare!”
şi trecea mai departe. Cunoscand verdictul medicului, familia a venit si
l-a luat ca să moară acasă. Mai mult din obisnuinţă dar şi ca încurajare,
medicul i-a recomandat să vină la control peste 6 luni deşi ştia că va
muri. Dar surpriză! Exact la 6 luni, medicul se trezeşte în cabinet cu cel
pe care deja il credea mort. L-a intrebat cum, ce a făcut de încă mai este
în viaţă şi arată aşa de bine la care fostul muribund îi răspunde:
– Păi, de câte ori treceaţi pe lângă patul meu, spuneaţi „moare” şi eu,
acasă, am băut două butoaie de moare.
Varză murată, leac popular
E modestă, ieftină şi pare a nu valora nici cât o ceapă degerată.
Ştiai însă că a salvat mii de vieţi în Evul Mediu? Ştiai că a avut rolul
ei în descoperirea Lumii Noi? Ştiai că este singurul aliment de natură
vegetală în care este prezentă vitamina B12?
Ştiai că se numără printre alimentele preferate ale faimosului căpitan Cook?
Ştiai că odinioară era folosită drept unul dintre cele mai eficiente remedii
pentru vindecarea scorbutului?
Ştiai că oamenii de ştiinţă au constatat ca persoanele care o consumă sunt
mai puţin expuse îmbolnăvirii de cancer? Varza murată este, da, un aliment
minune. Cu toate că ne amintim de ea doar ocazional, varza murată se bucură
de anumite proprietăţi medicale şi nutriţionale ce merită menţionate.
Varza murată este extrem de bogată în vitamina C (mai bogată chiar decât
alimentul în stare proaspată, crudă), vitamina ce oferă protecţie antioxidantă,
dar nu numai, ajutând astfel la fortifierea sistemului imunitar al organismului.
Varza murată este cunoscută şi ca un puternic mineralizant şi remediu
impotriva anemiei. In compoziţia sa sunt prezente minerale şi vitamine
esenţiale pentru functionarea optimă a organismului: vitamine din complexul
B şi minerale precum magneziu, acid folic, potasiu, fier, iod.
Numai 100 g de varză murată asigură un sfert din doza zilnică de vitamina
C recomandată, iar un pahar-două pe zi de zeamă de varză pot face minuni
pentru persoanele anemice sau a celor suferind de hemoroizi.
De asemenea, varza acră poate fi consumată cu încredere în curele de
slăbire întrucât conţine puţine calorii (20 calorii la 100 grame ) şi contribuie
la reglarea digestiei, înlesnând totodată arderea grăsimilor. In timpul
procesului de fermentaţie, se formează acidul lactic ce acţionează pozitiv
asupra tractului digestiv curăţându-l de bacteriile dăunătoare şi ajutând
astfel la detoxifierea organismului.
Pe lânga rolul său de eliminator al toxinelor din organism, varza murată
mai este cunoscută şi pentru efectul său de stabilizare a tensiunii arteriale.
Recent, nutriţionistii secolului XX apreciază varza murată drept un
puternic aliment afrodisiac pentru bărbaţi, ducând la creşterea potenţei
masculine. Conform unui alt studiu recent, femeile careconsumă varză
murată de 5 ori pe săptămână prezinta un risc cu 70% mai scăzut de
a dezvolta cancer la sân.
Virozele pot fi şi ele evitate prin consumul de varză acră, iar pentru
prevenirea gripei aviare varza murată este recomandată cu căldură de
către specialişti.
Graţie conţinutului său de vitamina B12, varza murată încetineşte
procesul de îmbătrânire, protejând sistemul nervos şi împiedicând
pierderile de memorie.
ai pus varza la murat sau o ei gata …murata?
de fapt… varza gatita este singura mancare pe care o refuz… am mancat atat de multa in armata… incat mi-a fost de ajuns…
si da… varza de atunci era pusa la murat de noi… colegii… abia imbracati in haine militare…
mi-am pus ,in aceasta toamna ,12 buc de varza la murat…cam aceasta este cantitatea care-mi intra in bidon
sa iasa buna… si sa te bucuri de ea…
pofta buna…