din emailurile de azi – Braila…

Nicolae Iorga, despre Brăila:

„Nu este fiica Principatului Ţării Româneşti, ci este maica acestuia „

Imagini inline 1

Declinul economic pe care îl traversează în prezent Brăila ar fi fost greu de închipuit pentru înaintaşi. La începutul secolului XX, când un sfert din mărfurile României treceau prin portul brăilean, Nicolae Iorga spunea: „Nu Brăila este fiica Principatului Ţării Româneşti, ci ea este maica acestuia”, referindu-se la perioada când oraşul de la Dunăre, proaspăt eliberat de sub turci, cunoştea un avânt fără precedent. „După eliberarea de sub turci, din 1829, Brăila a devenit cel mai important port maritim de pe Dunăre al Ţării Româneşti. Tratatul de la Adrianopol, din 2 septembrie 1829 a abolit monopolul turcesc asupra comerţului ţărilor române. Astfel, Ţara Românească, prin portul Brăila poate să realizeze un comerţ liber, supus doar cererii şi ofertei. În 1936, prin ofis (decret n.n.) domnesc, s-a institut la Brăila regimul de porto-franco, care însemna că toţi aceia care făceau comerţ aducând sau scoţând mărfuri pe apă erau scutiţi de taxe. Asta a dus la o intensificare semnificativă a schimburilor comerciale. Iniţial, comerţul prin portul Brăila s-a concentrat pe grâne sau lemn în stare brută, sub formă de buşteni. După 1860 – 1870, mărfurilor tradiţionale li s-a adăugat o marfă nouă:petrolul”, explică prof. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului de Istorie „Carol I” Brăila. După instituirea regimului de porto-franco, perioada care a urmat din secolul al XIX-lea a fost înfloritoare pentru oraşul Brăila, care cunoaşte multe modificări şi realizări: pavaj şi felinare pe străzi, farmacii, staţie meteo, spital militar, parcul Belvedere, înfiinţarea unor tipografii, a unei bănci, a unei cazarme şi a unui teatru, deschiderea unei şcoli de fete, a unui gimnaziu şi construirea docurilor, a căilor ferate şi a mai multor fabrici. Printre primele oraşe din România cu tramvai electric şi iluminat stradal pe bază de becuri În 1888 s-a utilizat aici pentru prima dată în ţară betonul armat. În primul an al noului secol au fost introduse tramvaiul şi becul electric. Se dezvoltă puternic învăţământul şi cultura sistemul bancar, susţinute de comerţul înfloritor.

Imagini inline 2
La sfarşitul secolului al XIX-lea, comerţul brăilean reprezenta 22% din întregul comerţ românesc. Deja, Brăila avea un aer occidental evident, locuitorii ei bucurându-se de prosperitate. Oraşul beneficia de existenţa mai multor filiale de bănci, firme si agenţii fluviale şi maritime renumite, precum şi de reprezentanţe diplomatice de înalt nivel. Principala sursă a acestui „boom” economic era portul, unde intrau şi ieşeau, în medie, peste 40 de nave pe zi. Economia înfloritoare a făcut din Brăila un oraş inovativ, cu alură occidentală. De exemplu, Brăila este printre putinele oraşe din tara dezvoltate după un riguros plan urbanistic, avand reţeaua de străzi sistematizată după un model radiar-concentric de tip amfiteatru. Brăila a fost printre primele româneşti care au beneficiat de iluminat public cu lămpi de petrol, în 1858. Anghel Saligny a folosit pentru prima dată betonul armat la Brăila, pentru a construi cheiurile şi danele oraşului, în perioada 1883 – 1892. Vaporul cu aburi „Orient” a fost prima navă românească de transport pasageri pe Dunăre, plecând de la Brăila, în 1895. Tot la Brăila s-a pus în funcţiune prima uzină electrică, la doar 13 ani de la apariţia invenţiei lui Edison. O fabrică de celuloză din stuf deschisă în 1906 a fost prima iniţiativă de valorificare a stufului din Balta Brăilei. Tot aici s-a dat în funcţiune, în 1912, cel mai mare castel de apă din ţară, cu o capacitate totală de 1.200 metri cubi.

Publicitate

Despre ovi

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...
Acest articol a fost publicat în Din emailurile de azi.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la din emailurile de azi – Braila…

 1. deea zice:

  Ce păcat ca nu am ajuns niciodată…

 2. vio zice:

  a ramas un oras cochet,frumos…avem o esplanade minunata…o faleza care te incanta….invatamantul inca se mentine la un nivel superiopr…in ultimii 4-5 ani,la bacalaureat, elevii braileni au ocupat locurile 2-3 la nivel de tara,castelul de apa mai exista in GRADINA MARE…un parc plin de culoare cu vedere la Dunare ..orasul are oarhitectura deosebita…zona veche s=a pastrat…..merita vizitat…sunt multe obiective turistice…

  • ovi zice:

   da… stiu ca este un oras deosebit….
   demult… tare demult… am fost mai mult in trecere pe acolo…
   mi-ar face placer sa-l revad… sau mai bine zis sa il vizitez…

 3. vio zice:

  ot sa-ti fiu ghid cu bucuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s