Emil Gârleanu

„Tinereţea, chiar în mijlocul mâhnirilor, are o lumină a ei.”

Reclame

Despre ovi

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...
Acest articol a fost publicat în maxima zilei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Emil Gârleanu

 1. Nice zice:

  Cred ca e lumina sperantei ca poti depasi toate obstacolele doar datorita tineretii tale, ca nimic nu e imposibil atat timp cat ai puterea de a lupta.

  • ovi zice:

   frumos zis… „cat ai putere de a lupta” …
   cine determna insa asta???
   lupta ne este destinata pana in clipa cand inchidem definitiv ochii… zic eu..

 2. deea zice:

  Probabil ca tineretea are o lumina speciala…si chiar cred in ideea de a te inconjura de oameni tineri care ajuta…dar imbatraneste oare sufletul vreodata?

  • ovi zice:

   suna a provocare…
   ce este sufletul???
   in opinia mea… imbatraneste tot ce avem… trup si minte… inteligenta si capacitate… tot.. tot…
   asta insa nu face ca sa nu avem lumina noastra… pana in clipa stingerii depline…

   • deea zice:

    evident, ai prins imediat provocarea mea…inca nu stiu ce ste sufletul…dar mai caut sa aflu, ma pasioneaza subiectul…insa cred intr-un duh, un eu al fiecaruia care nu tine cont de regulile acestei lumi, varsta biologica sau cutume, si razbeste in eternitate…

    • ovi zice:

     In cartea Facerii la capitolul 2 si versetul 7 am gasit scris:
     ” Domnuj Dumenzeu a facut pe om din tarana pamantului, i-a suflat in nari suflare de viata si omul s-a facut astfel un suflet viu”
     In opinia mea duhul sau sufletul viu, este combiarea dintre tarana si suflarea de viata. Suflarea de viata nu este o entitate de sine statatoare ci este pornirea de catre Dumenzeu a functionarii tuturor organelor facute tot de El din tarana pamantului, constituind astfel omul in totalitatea lui.
     Personal nu cred intr-o componenta a omului care sa poata exista (de sine statatoare) in afara trupului viu.

 3. deea zice:

  Eu inca mai caut raspunsuri…
  In primul rand regasesc numeroase pasaje in biblie in care cele 3 entitati, trupul, sufletul si duhul sunt prezentate in mod clar separat. Dau un singur exemplu, 1 Tes 5:23, “Dumnezeul păcii să vă sfințească El însuși pe deplin; și duhul vostru, sufletul vostru și trupul vostru să fie păzite întregi, fără prihană, la venirea Domnului nostru Isus Hristos.”
  ‭‭1 Tesaloniceni‬ ‭5:23‬ ‭VDCC‬‬
  http://bible.com/192/1th.5.23.vdcc. Atat in limba ebraica in vechiul testament cat si in cea greaca acestea au continuat sa fie diferentiate pastrand aceeasi idee prin traducere.
  In al doilea rand, ca sa completez citatul oferit de tine de la Creatiune, “până nu se întoarce țărâna în pământ, cum a fost, și până nu se întoarce duhul la Dumnezeu, care l-a dat.” Eclesiastul‬ ‭12:7‬ ‭VDCC‬‬
  http://bible.com/192/ecc.12.7.vdcc. In aceeasi zona se regaseste si Iov, 34:14,15, si altele.

  PS recunosc, am lansat special provocarea cu dublu sens, insa vroiam sa mai spun ca eu cred in atitudinea senina si tanara a unui om in raport cu batranetea si ca un astfel de om ramane in amintirea celorlalti prin felul sau de a fi, de a trai in ciuda varstei inaintate sau a procesului firesc de imbatranire…

  • ovi zice:

   Cautarea este mereu folositoare. Deci cauta chiar si dupa ce vei fi gasit. SI eu mai caut… dar pana gasesc altceva, aceasta imi este intelegerea.
   Vorbim de trei componente , tu le numeste entitati… eu le consider si le numesc componenete pentru ca au sens numai in combinatia lor.
   Inteleg prin suflet, aspectele nemateriale ale mintii unei persoane, cum ar fi emotia, vointa, capacitatea intelegerii, etc… Toate aceste aspecte nemateriale apar numai in conditia unirii dintre trup si suflarea de viata de la Dumenzeu.
   Intelg prin trup, amestecul de elemente chimice, palpabile, materiale, intr-o ordine desavarsita care la unirea cu suflare de viata de la Dumnezeu ele sa functioneze.
   Inteleg prin suflarea de viata de la Dumnezeu, nu o entiate nemuritoare, ci mai degraba o actiune dumenzeiasca de pornire si sutinere a activitatilor trupului, astfel ca el sa devina un suflet viu.
   Am intalnit in vorbirea curenta o egalitate intre duh de viata si suflare de viata, intre sulfetul omului si duhul omului.
   Intelg din citatul tau din Tesaloniceni, lucarea de sfintire care are in vedere doua aspecte inseparabile, si anume partea materiala a nostra si partea nemateriala. Accentul din citat nu il asez insa pe cele trei compnente ci pe sfintirea pe care Dumenzeu o ofera in totalitate, iar acesta sfintire are o rezultanta in viata omlui atat in ce priveste trupul cat si gandul… sau partea imateriala… sufletul. Daca privesc asa cum tu privesti… trei entitati separate… ma intreb de ce ar mai sfinti Dumenzeu entiatea care vine de la el… pentru ca daca duhul vine de la Dumezeu si Dumnezeu este sfant insemna ca duhul nu poate fi decat sfant deci nu mai trebuie sa fie sfintit..
   Intelg citatul din Eclesiatul in aceiasi termeni si anume, la moarte, suflarea de viata… acea actinue Dumnezeiasca si nu entitate, inceteaza sau este retrasa de Dumezeu, si ca urmare a separarii dintre suflarea de viata si trup, trupul nu mai functioneaza, iar sufletul care era doar un rezultant dintr o unire, pur si simplu nu mai este in timp ce trupul se transfoarma iarasi in elemente materiale.. tarana…
   Moartea este proceul invers de la creatiune.

   Fara pretentia de a fi emis o lege a intelegeri… spun ca ce am scris este doar intelegerea mea si ca fiecare are dreptul si mai ales libertatea sa inteleaga cum doreste…

   Despre imbatranire… pot spune ca uneori este nesuferita… dar ca depinde de noi sa o facem sa fie daca nu chiar frumoasa cel putin acceptabila… dar si fruomoasa poate fi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s