Ajun de paste – considerente personale – ( II ) – caracterul lui Dumnezeu

Ca sa ramana prezenta pentru generatii si sa nu fie data uitarii exitenta celei de a doua sansa, Dumnezeu a randuit pentru om, niste ceremonii de aducere aminte, pline cu jertfe de animale sacrificate, care toate, prefigurau venirea in lume a unui Mantuitor. Au fost prooroci care mereu vorbeau despre acest Mantuitor, spunad ca va veni pe pamant, va trai exemplar, si apoi va fi omorat, ca astfel, omul sa poata trai iarasi vesnic.

Care era miza pentru aceasta?

Pai, Dumezeu era de fapt acuzat ca, este rau, tiran si ca tot universul este obligat sa I se supuna neconditionat. In acelasi timp, partea opusa acestei teorii, spunea ca, Dumenzeu este de fapt iubitor si ca  fara iubire universul nu poate sa existe.

Dumezeu doar spune consecintele alegerii fiecaruia si nu forteaza pe nimeni in nici un fel. Chiar faptul ca omul a putut sa manace din acel pom interzis, arata ca Dumenzeu nu obliga pe nimeni, la nimic.

Neascultand, omul trebuia sa moara, dar pentru ca Dumenzeu este iubire, a ales sa moara El, Dumnezeu, in locul omului, astfel ca omul sa traiasca vesnic.  Prin acesta, universul tot si pentru totdeauna, realizeaza adevarul ca, intr-adevar Dumenzeu este iubire.

Acum…

Ar fi putut Dumezeu sa creeze pe om,  fara sa-i ofere libertatea alegerii? As putea spune si da… si nu…

Evident ca ar fi putut aceasta, doar EL, Dumenzeu este atotputernic. Dar… evident ca nu… pentru ca Dumnezu este iubire… iar in iubire nu este si nici nu poate fi, vre o forma de constrangere. Neoferind libertatea alegerii, implicit asta era constrangere.

Putea Dumezeu sa creez pe om, in varianta de a alege, dar, mereu si absolut mereu sa aleaga numai binele? As raspunde… si da… si nu…

Evident ca da, Dumnezu este atotputernic si poate face orice. Evidnet ca nu, pentru ca astfel, omul ar fi fost lipsit de libertate, iar asta nu face parte din caracterul lui Dumnezue. Aceasta este chiar aspectul, partea din caracterul lui Dumezeu, pus in discutie de partea care a ales rebeliune impotriva Lui.

 

Despre ovi

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...
Acest articol a fost publicat în un nou inceput. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Ajun de paste – considerente personale – ( II ) – caracterul lui Dumnezeu

 1. Mai intai creatorul lumii este unicul Dumnezeu. Care a creat-o din iubire caci “Dumnezeu este iubire”. Materia a fost creata buna, iar “universul a fost creat pentru om, pentru a-i furniza ceea ce-i era necesar, si omul pentru Dumnezeu insusi, pentru a-L slavi pe stapanul sau si a raspandi peste celelalte creaturi binele primit de la Dumnezeu”.

  • ovi zice:

   Merle… fii bine venita aici… ma bucura prezenta ta… si te mai astep…
   si eu cred in creatiune… si da… omul a fost ca o coroana a creatiunii… si aiarasi da… Dumenzeu este iubire… si tot ce a facut si face, a avut si are ca motivatie, iubirea…

 2. Mohammed X. Sherman zice:

  Si acum o intrebare fireasca se impune. Cum se poate salva libertatea reala a omului si odata cu ea si responsabilitatea si demnitatea umana? Pentru ca atunci cand omul, prin libertatea de alegere, renunta la libertatea creatoare sau, prin libertatea in adevar, distruge libertatea de alegere, in constiinta sa se diminueaza si simtul responsabilitatii. Raspunsul la aceasta intrebare il da Mantuitorul Iisus Hristos pentru ca este Dumnezeu si om in acelasi timp. Hristos Fiul lui Dumnezeu intrupat, nu constrange pe nimeni sa-L cunoasca, Puterea lui se manifesta in actul smerit si responsabil al credintei si al iubirii libere si creatoare. Venirea lui Hristos in lume nu poate fi inteleasa decat ca o continuare a creatiei, ca o manifestare a iubirii lui Dumnezeu si ca o noua treapta a libertatii si responsabilitatii umane. Pentru Sfantul Apostol Pavel , Hristos esteNoul Adam. Daca vechiul Adam a trecut prin proba libertatii si nu a raspuns chemarii lui Dumnezeu printr-o iubire libera, Noul Adam raspunde prin jertfa acestei chemari, descoperind tuturor celor care vor crede in El calea acestui raspuns.

  • ovi zice:

   mohammed…
   mercic pentru comentariu…
   da… am intalnit ideia… celui de al doilea Adam… si imi place…
   si imi place ca… desi dupa alegerea primului Adam urmeaza moartea… dupa cel de al doilea… viata din belsug…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s