din emailurile de azi… Bucuresti…

Stiaţi despre Bucureşti?…

1. Bucureştiul este a 6-a capitală ca mărime din UE.

2. Cea mai veche gară în Bucureşti este Filaret.

3. Primul drum din Bucureşti a fost Drumul de Lemn, astăzi Calea Victoriei. Calea Victoriei era pavată cu trunchiuri de copaci.

4. Primele omnibuze cu cai au fost inaugurate în Bucureşti în 1840, fiind printre primele oraşe din Europa care aveau astfel de mijloace de transport.

5. Cimitirul Bellu era locul preferat al hoţilor de căciuli de blană. Stăteau cocoţaţi pe zid şi le pescuiau din capul doamnelor cu o sfoară şi un cârlig de pescuit. Apoi le vindeau în parcul Tineretului.

6. Intrarea hotelului Novotel este faţada fostului Teatru Naţional. În timpul celui de-al doilea război mondial, mai exact în 26 august 1944, s-a urmărit de catre aviatia germana distrugerea Palatului Telefoanelor, bomba însă a ratat ţinta şi a căzut pe Teatrul Naţional.

7. Denumirea veche a parcului Cişmigiu era balta lui Dura Neguţătorul, dar în 1779 Alexandru Ipsilanti pentru a organiza mai bine aprovizionarea cu apă a oraşului porunceşte să se construiască o cişmea spre ieşirea Ştirbei Vodă de astăzi.

8. Numele străzii Lipscani provine de la oraşul Leipzig din Germania , lucru ce aminteşte de viaţa comercială extrem de dinamică a Valahiei.

9. Oraşul Bucureşti este desemnat capitală a Ţării Româneşti în 1659 de către domnitorul Gheorghe Ghica.

10. Între 1798 şi 1831, populaţia Bucureştiului se dublează. Recensământul din 1798 număra puţin peste 30 mii de locuitori, în timp ce 33 de ani mai târziu se ajunge la 60.587 locuitori. Între 1948 şi 1992 populaţia Bucureştiului a sporit cu peste 1 milion de locuitori, de la 1.025.000 la 2.067.000. La ultimul recensământ, numărul de locuitori ai oraşului a fost 1.929.000.

11. Peste 20 de biserici şi aşezăminte monahale au fost distruse, parţial sau total, în perioada comunismului. Dintre cele mai vechi amintim: Biserica Crangaşi (1564), Biserica Albă- Postăvari (1568), Mânăstirea Mihai Vodă (1591) şi altele.

12. Bucureştiul este înfrăţit cu 9 oraşe din întreaga lume. Cele mai importante sunt Beijing , Atlanta , Budapesta sau Hanovra.

13. Palatul Telefoanelor din Bucureşti a fost construit între 1929-1934 în stilul zgârie-norilor americani şi a fost până în anii ‘70 cea mai înaltă clădire din Bucureşti.

14. Unul dintre cele mai cunoscute preparate culinare româneşti – mititeii – au fost inventați la sfârşitul secolului al XIX-lea de Iordache Ionescu, proprietarul restaurantului supranumit “La o idee”, care se afla pe strada Covaci. Numele le-a fost dat de ziaristul, pamfletarul şi umoristul N.T. Orăşanu, care a compus lista de bucate într-un mod original, pâinea numind-o “o abodanță”, gheața – “cremă de Siberia”, scobitoarea – “o baionetă”, țuica – “o idee”. Cârnații mici au fost numiți “mititei”, atunci când, fiindcă se terminaseră mațele pentru cârnați, Ionescu a folosit doar carnea amestecată cu bicarbonat de sodiu, făcând cârnați mai mici şi fără înveliș. Aceştia au fost un succes.


Publicitate

Despre ovi

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...
Acest articol a fost publicat în adevaruri de ieri si de maine. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la din emailurile de azi… Bucuresti…

 1. paradisblonzesc zice:

  in afara de punctul 4 si 9, nu mai stiam nimic. foarte interesant, te pupic

 2. ionela zice:

  aha..uite ca nu stiam multe de aici!merci de inforamtiE!:)

 3. ginamihai zice:

  Interesant și nostim ce spui.
  Dacă păreiau informațiile , te superi?
  Mulțumesc anticipat!

 4. Nice zice:

  Bucurestiul e infratit cu Budapesta…interesant. Ovi, ai idee ce presupune aceasta infratire?

  • ovi zice:

   nice… regret ca nu iti pot spune… nu stiu ce presupune o astfel de infratire… dar… sper din tot sufletul ca… nu are nimic de-a face cu… de ex… autonomia mult discutata a unor regiuni… sau cu alte aspecte care lasa de dorit… in ce priveste relatiile dintre romanii din romania… si maghiarii din romania…

 5. Iuliana zice:

  Interesant articol!De fapt, tot blogul este interesant si am parcurs multe articole cu placere.
  Eu pot sa preiau informatiile de astazi referitoare la Bucuresti?
  Multumesc.

  • ovi zice:

   iuliana… mai intati… bun venit… ma bucura vizita si te mai astept…
   mercic dulcic pentru aprecieri…
   da… sigur ca da… poti sa preiei informatiile… chiar ma bucur sa o faci…
   cu respect,
   ovi

 6. vio zice:

  stiam punctul 4.
  multumesc pentru informatii….

  • ovi zice:

   placerea de partea mea… vio…
   informatiile astea… asa cum reiese din titlul… le-am primit pe email…
   imi place insa… ca sa citesc despre bucuresti… si nu numai… am un numar special al reviste magazin istoric.. editat cu ocazia lunii bucurestilor in 1999… cu foarte interesante date despre capitala… pe il recomand cu placere…

 7. Andreotti zice:

  o parte le stiam, o parte nu…ma bucur ca mi-ai imbogatit cultura de bucuresteanca ce sunt !!!!…ti-e dor de bucuresti???

  • ovi zice:

   placerea de aprtea mea… sa stiu ca mai este si util cate un post, de pe aici…
   imi este dor de bucuresti… dar nu neaparat de strazi sau tramvaie… ci de un stat la un ceai cu cei dragi de acolo… de o plimbare pe bulevard, fara sa fiu grabit sau prins cu cine stie ce treburi… de herastrau… de muzeul satului…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s